De basisvereisten voor vloerverwarming

Watergedragen vloerverwarming klinkt misschien gecompliceerd maar de basis is vrij eenvoudig. Bij een watergedragen systeem heb je een verdeler en slangen nodig. De verdeler zorgt er voor dat het water gelijkmatig door de vloer word gepompt. De slangen zorgen er voor dat de warmte afgeven kan worden naar de vloer. Verder heb je ook aanvoer en retour leidingen en een thermostaat nodig. De aanvoer en retour leidingen om de verdeler met de warmtebron te verbinden. Een thermostaat om de temperatuur in de ruimte te regelen.

 

Een voorbeeld van een standaard vloerverwarming verdeler met 5 groepen

Verdeler

Een standaard vloerverwarming verdeler verdeelt het warme water afkomstig van een verwarmingsbron gelijkmatig door de vloerverwarmingsbuizen, dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en een constante temperatuur door de vloer. Er zij veel verschillende soorten verdelers op de markt. Het type verdeler word voornamelijk bepaalt door het type van de warmtebron.

  • De verdeler is een onderdeel van de vloerverwarming dat service en periodieke afstelling nodig kan hebben en bereikbaar moet blijven. Op de verdeler zit een pomp. Deze pomp heeft stroom nodig, er moet dus een stopcontact in de buurt van de verdeler aanwezig zijn.

    Het totale vloeroppervlak wordt verdeeld in groepen. Bij hoofdverwarming zijn deze groepen ongeveer 10m2 per groep. Een vloer van 50m2 word dus verdeeld in 5 groepen. Dit houd in dat er dan een verdeler van 5 groepen nodig zou zijn.

    Hoewel de verdeler vrij stil is, is het niet volledig geluidloos en is het aan te raden deze niet te installeren op een plaats waar het storing zou kunnen veroorzaken (bijvoorbeeld op een slaapkamermuur).

  • De moderne verdeler is voorzien van een energiezuinige pomp. Deze pompen voldoen aan alle nieuwste Europese energie regel en wetgeving (A-label). Deze pompen zijn voorzien van automatisch geregelde constante druk waardoor er gemiddeld ongeveer 70% minder elektriciteit verbruikt word in vergelijking met de oudere pompen. Er is met deze pompen dus geen pompschakelaar meer nodig, dit word door de fabrikant zelfs afgeraden omdat het constante aan en uit schakelen van de pomp de levensduur van de pomp sterk word verminderd.

PR-RT vloerverwarming buis.

Polyethylene Buizen

De PE-RT 5 lagen vloerverwarmingsbuis is een extreem sterk, flexibel en lucht dicht product. Dit maakt het bijzonder geschikt voor vloerverwarming toepassingen. De buizen zijn bestand tegen spanning, corrosie, barsten en verslijten nagenoeg niet. Dit type vloerverwarmingsleiding is een van de meest gebruikte leidingen in watergedragen vloerverwarming systemen. De PE staat voor polyethyleen en de RT voor Raised Temperatures (verhoogde temperaturen). De leverancier van dit product geeft daarom ook een ongekende 30 jaar product garantie met 10 jaar tot 5 miljoen euro gevolg schade.

  • Blootgestelde buizen kunnen beschadigd worden. Vloerbuizen die geplaatst zijn en nog niet bedekt zij met een harde afwerklaag zijn kwetsbaar voor beschadigingen. Een scherp of zwaar voorwerp dat op een onbeschermde buis valt kan de buis beschadigen.

  • Om de buis professionele te herstelen moet dit gedaan worden met een 16/2 pers koppeling.

    Er zijn ook knelfittingen te verkrijgen, deze zijn eenvoudig zonder perstang aan te brengen. Hiermee vervalt echter de garantie op de buis. Het is dus altijd beter om dit door een professionele installateur uit te laten voeren.

voorbeeld van aanvoer en retour leidingen

Aanvoer en retour leidingen

De verdeler wordt aangesloten op de aanvoer en retourleidingen komende van de warmtebron. Het is belangrijk dat deze leidingen zo kort mogelijk blijven. Ook moet de verdeler bij voorkeur op het zelfde niveau als de te verwarmen vloer geplaatst worden. De verdeler kan worden aangesloten op bestaande leidingen zolang als deze een juiste diameter hebben zodat er voldoende doorstroming (flow) gegarandeerd is . Als dit niet het geval is, zullen er nieuwe leidingen geplaatst moeten worden.

  • Wanneer een verdeler aangesloten dient te worden op het leidingwerk van uw verwarmingsysteem gelden de volgende stelregels:

    1 t/m 4-groeps:  minimale diameter 15 mm met maximaal 6 meter aanvoer-en retourleiding vanaf de warmtebron (bij toepassing meer-lagen buis: 20 mm).

    5 t/m 10-groeps: minimale diameter 22 mm met maximaal 14 meter aanvoer-en retourleiding vanaf de warmtebron (bij toepassing meer-lagen buis:  25/26 mm)

    11 t/m 15-groeps: minimale diameter 28 mm met maximaal 16 meter aanvoer-en retourleiding vanaf de warmtebron (bij toepassing meer-lagen buis: 32 mm)

    Let op: wanneer een aanvoerleiding niet aan bovenstaande stelregels voldoet, kan een situatie ontstaan waarin het vloerverwarmingsysteem te weinig flow (aanvoer van water) krijgt en daardoor niet (goed) functioneert!

Offerte aanvraag?

 

Vorige
Vorige

| Voordelen |

Volgende
Volgende

| Prijzen |