Begrippen
-
Anhydriet dekvloer
Een anhydriet vloer is een gipsgebonden dekvloer die in één keer op het vloeroppervlak wordt aangebracht. De vloer wordt in tegenstelling tot de zandcement dekvloer niet gesmeerd, maar gevloeid. Daarnaast is de kleur van de vloer meestal niet grijs maar heeft het eerder een melkkleur.
Aangezien een anhydriet vloer door het gips taaier / harder is dan een normale zand cement dekvloer, wordt een toeslag van € 38,- per te frezen groep berekend.
Naast normale anhydrietvloeren, bestaat er ook synthetisch anhydriet. Deze vloeren zijn niet met een normale freesmachine te frezen. In enkele gevallen zou de betonfreesmachine uitkomst kunnen bieden, maar meestal zijn deze vloeren dusdanig taai en hard, dat het beter is om voor een natbouw systeem (krimpnetten/tackerplaten/noppenplaten) of droogbouw systeem te kiezen.
-
Wat is a zandcement vloer dekvloer?
Zandcementvloeren ofwel cementdekvloeren zijn afwerkvloeren van zand welke zijn gebonden door cement. De spaanbare zand-cementspecie is stevig van samenstelling en vloeit niet. Bij vloerverwarming aanleggen is het alleen mogelijk om in een zandcement vloer of anhydriet vloer te frezen. Ligt er geen zandcement vloer (meer), dan is de onderlaag beton en kan er niet gefreesd worden. In dat geval kan de vloerverwarming aangelegd worden op krimpnetten, noppenplaten of tackerplaten en dient hierover een zandcement dekvloer aangebracht te worden.
-
Dekvloer
Een dekvloer (zandcement of anhydriet) wordt aangebracht op de draagvloer (beton).
Redenen hiervoor zijn: het is een mogelijkheid om de gewenste hoogte van de vloer te bereiken. Het dient als ondergrond voor een later aan te brengen vloerafwerking. Het doet dienst als uiteindelijke vloerafwerking.
-
Wat is droogbouw?
Onder droogbouw vloerverwarming worden alle vormen van vloerverwarming verstaan die geen nieuwe zandcement dekvloer of andere afwerking behoeven. Deze vormen van vloerverwarming kunnen dus rechtstreeks op of in de bestaande vloer aangebracht worden, waarna de vloerbekleding er meteen overheen kan (zij het bij sommige vloerbekledingen voorafgegaan door een egalisatielaag).
-
Wat is een vloerverwarmingsgroep?
Het aantal groepen vloerverwarming wordt bepaald door de oppervlakte van het te verwarmen object.
Een groep kan maximaal 10 vierkante meter vloeroppervlak verwarmen en bevat 100 strekkende meters vloerverwarmingsbuis wanneer deze wordt aangelegd alszijnde hoofdverwarming.
Wanneer de vloerverwarming wordt aangelegd als Uitgebreide bijverwarming is de grootte van de groep maximaal 15 vierkante meters. Aangelegd als Bijverwarming is de grootte van een groep maximaal 20 vierkante meters.
-
Wat is een natbouw systeem?
Eén van de mogelijkheden om vloerverwarming aan te leggeng is natbouw. Hieronder vallen vloerverwarming op krimpnetten, noppenplaten en tackerplaten. Alle systemen waarbij dus een 'natte' dekvloer over aangebracht dient te worden. Bij deze technieken wordt de verwarmingsbuis volledig en direct in een zand-cementspecie gestort. De natbouwsystemen zijn iets duurder dan vloerverwarming frezen, waarbij de meerkosten liggen in het materiaal wat er voor nodig is. Hoewel het een langere opwarmtijd nodig heeft, houdt het de warmte wel langer vast dan de ingefreesde uitvoering.
Houd bij de keuze voor een natbouw systeem rekening met de droogtijd van de dekvloer. Deze bedraagt ca 1 week per centimeter zandcement. Uitgaande van een opbouwhoogte van 5 centimeter komt dit in de praktijk neer op ca 4 à 5 weken voordat de vloer opgestookt mag worden. Een methode om de droogtijd enigszins te versnellen is het gebruik van anhydriet of droogtijdversnellers.
-
Wat is een slakkenhuispatroon
Vloerverwarmingsbuis wordt door Flow Hydronics in een slakkenhuispatroon gelegd, omdat dit de meest gelijkmatige temperatuursverdeling oplevert. Hierbij worden de vloerverwarmingsbuizen zodanig gelegd dat de aanvoer- en retourleiding consequent naast elkaar liggen.
Het voordeel van dit patroon is dat de vloertemperatuur nagenoeg overal gelijk is. Daarnaast de kans op scheuren in de vloer hierdoor ook geminimaliseerd.
-
Wat is een meanderpatroon bij vloerverwarming?
Een legpatroon waarbij de vloertemperatuur afneemt naarmate de lengte vordert. Dit gebiedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld naar de buitenwand relatief meer vermogen te brengen dan naar het midden van de ruimte. Bij het meanderpatroon worden de buizen in een lusvorm naast elkaar gelegd, waarbij er dus nagenoeg geen warmteverdeling ontstaat, maar alle warmte vooral aan het begin van de vloer zit.
-
Wat is een vloerverwarming verdeler?
De verdeelset/verdeler is het hart van het vloerverwarmingsysteem. Het lijkt er zelfs op qua werking; het water stroomt vanuit uw ketel (of stadsverwarming, warmtepomp of zonneboiler) door het thermostaatventiel in de pomp. Het thermostatisch element zorgt ervoor dat in het pomphuis achter de pomp, de temperatuur van het water teruggebracht wordt naar het aantal graden dat op de thermostaatknop is aangeduid. Dit gebeurt door middel van vermenging met het koude retourwater. De draaiende pomp zorgt ervoor dat het warme water naar het onderste deel van de verdeelset geleid wordt. Het aangevoerde warme water stroomt in dit deel van de verdeelset de vloerverwarmingsbuizen in. Afhankelijk van de ingestelde temperatuur van de thermostaat, wordt de temperatuur door het signaal wat de voeler geeft, teruggeregeld naar de ingestelde temperatuur zodat deze continue op peil blijft.
Wanneer het water dat de vloerverwarmingsbuizen ingevoerd is, afgekoeld terugkomt in de verdeelset (het bovenste deel), wordt dit gedeeltelijk via de afvoerbuis terug naar de warmtebron gestuurd (ketel, warmtepomp of zonneboiler). Het overige water wordt weer teruggestuurd het systeem in, waarbij het thermostaatventiel het mengt met het warme water dat aangevoerd wordt en zo de juiste temperatuur gecreëerd wordt.
-
Wat is een pompschakelaar bij vloerverwarming?
Een pompschakelaar schakelt de circulatiepomp van de verdeelunit uit wanneer de aanvoertemperatuur van het CV water onder de 35°C komt. Als de temperatuur weer boven de 35°C komt schakelt deze de pomp weer automatisch aan. Als extra standaardfunctie is er een timer ingebouwd welke, bij een uitgeschakelde ketel, de circulatiepomp van de verdeelunit 1 minuut per 14 dagen laat draaien.
-
Wat is vloerwarming als bijverwarming?
Wanneer vloerverwarming als bijverwarming wordt aangelegd, dan komen de slangen op een hartafstand te liggen van 20 cm. Hiermee is de verwarmingscapaciteit te klein om een ruimte geheel te verwarmen waardoor er altijd andere verwarmingsbronnen in de ruimte dienen te blijven. In feite wordt het alleen toegepast om de "kou van de vloer te halen", bijvoorbeeld in garages.
Wanneer u, in plaats van "hoofdverwarming", voor bijverwarming kiest, dan kunt u later niet nog "even" wat extra capaciteit in de vloer laten leggen. Immers, de sleuven zijn gemaakt, de warmteverdeling is gemaakt en deze patronen zijn niet achteraf aan te passen. Houd hier altijd rekening mee en bedenk u altijd goed wat de mogelijke verwachtingen kunnen worden.
Van "hoofdverwarming" kunt u overigens altijd "bijverwarming" maken (simpelweg door de temperatuur te verlagen). Omgekeerd is echter nooit mogelijk.
-
Wat is vloerverwarming als hoofdverwarming?
Vloerverwarming als hoofdverwarming is de meest ideale aanleg. Doordat de vloerverwarmingsbuizen met een hartafstand van gemiddeld 10 cm van elkaar worden gelegd, biedt het het meeste comfort. Het kan in normaal tot goed geïsoleerde woningen dan ook uitstekend worden toegepast als "hoofdverwarming", dus zonder radiatoren. Bij oudere woningen, met slechte(re) isolatie, kan het nodig zijn om de groepen vloerverwarming wat kleiner te maken dan het standaard maximum van 10 m2 om zo een hogere warrmteafgifte te realiseren.
Door het verkleinen van de onderlinge buisafstand of het verkleinen van een zogeheten groep vloerverwarming wordt het opwarmen versneld en capaciteit groter. Als gevolg hiervan wordt de warmte-inhoud van de cementmassa minder, waardoor de kamertemperatuur weer beter is te regelen. Een snelle opwarming met veel comfortabel woongenot ontstaat bij gebruik van een onderlinge buisafstand van gemiddeld 10 cm. Deze afstand wordt daarom door ons sterk aanbevolen voor in de woonkamer, keuken, kinderkamer, studiekamer en badkamer.
-
Wat is een bypass bij vloerverwarming?
Een bypass is er voor om de stroming van de ketel op niveau te houden. Als de vloerverwarming wat langer draait, zal de retourtemperatuur in het vloerverwarmingsysteem steeds verder oplopen. Als de ketel net begint te werken zal de aanvoer van water ongeveer 45 graden zijn en zal het retourwater wat kouder zijn b.v. 20 graden. Naarmate de ketel langer draait zal het retourwater steeds warmer terugkomen. Dit is gemiddeld zo'n 7 graden koeler, dus 37/38 graden. Hierdoor zal er minder water door de verdeler stromen en ontstaat er druk vanaf de ketel. De bypass is een overdruk ventiel dat ervoor zorgt dat de stroming op peil blijft.
Veel CV-ketelfabrikanten stellen een bypass verplicht in geval van hoofdverwarming als voorwaarde om aanspraak te kunnen blijven maken op de garantie op de ketel.
-
Wat zijn vloerverwarmingsbuizen bij vloerverwarming
PE-RT vloerverwarmingsbuis wordt gefabriceerd uit hoogwaardig polyethyleen type Dowlex 2344E. De eigenschappen van deze PE-RT buis zijn in grote mate vergelijkbaar met een PE-x buis. Het voldoet aan alle richtlijnen. KIWA keur volgens BRL 5602, diffusiedicht volgens DIN 4721 en verzekerd inclusief gevolgschade tegen productie -en materiaalfouten.
Onze verwarmingsbuis is meerlaags en uiteraard diffussiedicht, wat inhoudt dat er geen zuurstof in de buis komt. Dit is erg belangrijk, want als dit wel het geval is, dan treedt er corrosie (aantasting van de buis door de inwerking van de zuurstof) in de buis op.
-
Wat zijn noppenplaten?
Noppenisolatieplaat wordt gefabriceerd in een EPS30 kwaliteit en voorzien van een dampwerende harde zwarte folie. Deze folie beschermt de isolatieplaat en verzorgt een snelle montagemogelijkheid. Deze manier van vloerverwarming aanleggen wordt vooral gebruikt in huizen met een houten ondervloer of weinig mogelijkheid tot ophoging van de vloer.
De dekkende maat per noppenplaat is 1300 x 780 mm ( 1.014 m2 ). De isolatieplaat is in totaal 33 of 53 mm hoog (prijzen zijn gebaseerd op 33mm), waarbij de nophoogte 23 mm is.
-
Wat is frezen bij vloerverwarming?
Met vloerverwarming frezen wordt het aanbrengen van sleuven in een dekvloer door middel van een freesmachine bedoeld, waarbij de sleuven later voorzien worden van vloerverwarmingsbuis.
Om te kunnen frezen dient er een vlakke zandcement of anhydriet dekvloer aanwezig te zijn van minimaal 2,5 - 3 cm dik. Wanneer de vloer niet vlak is, is het ten eerste de vraag of de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden (immers de freesmachine kan te ver wegzakken in de gaten van de dekvloer) en ten tweede zullen de sleuven, als ze al aangebracht kunnen worden, niet overal even diep kunnen zijn waardoor de buis niet overal diep genoeg zal liggen.
Flow Hydronics freest stofarm (bijna stofvrij) doordat wij gebruikt maakt van de meest moderne en geavanceerde stofzuigers die op de markt zijn. U zult dus niet uw hele huis weer schoon hoeven te maken wanneer wij bij u geweest zijn.
-
Wat zijn matten en krimpnetten?
Een krimpnet is een kruisvormig vlechtwerk van staaldraad dat gebruikt wordt om verwarmingsbuizen op te monteren wanneer vloerverwarming frezen niet mogelijk is. Het wordt daarnaast op de bestaande betonvloer aangebracht om scheurvorming ten gevolge van krimpspanning in de betonnen afwerkvloer tegen te gaat. Het krimpnet vangt de spanningen in de afwerklaag op.
Krimpnet lijkt op wapeningsstaal maar is dunner en zorgvuldiger afgewerkt om zo de verwarmingsbuis niet te beschadigen.
-
Reflectiefolie
Reflectiefolie voorkomt warmteafgifte naar beneden. Het wordt meestal standaard gelegd onder een vloerverwarming die is gebonden op netten. Hierdoor blijft de vloerverwarming energiezuinig.
Gezien de dikte van de Reflectiefolie zal dit dus nauwelijks een verhoging geven. De foamlaag zorgt voor een warmtespreiding, zodat de vloer mooi egaal verwarmd wordt. Tevens wordt de zandcement dekvloer door de aanwezigheid van reflectiefolie zwevend gelegd.
Het is mogelijk om onder het reflectiefolie nog een extra laag vloerisolatie te plaatsen.